Skikk og bruk fås ikke på resept

Ungdom som får lov til å kalle seg «voksne» kaster seg på fly til Syden leser vi i nyhetene. Drømmeferien finnes man ikke ved å praktisere den gode takt og tone, mener ungdommen. Det er store mengder sprit, 24/7 festing og en god porsjon rampestreker som gir den optimale ferie-Vallhall opplevelsen.

nrkno2

Nrk.no skriver om norsk ungdom som er totalt blottet for skikk og bruk når de ferierer på de greske øyene. #nrk.no #russeslagsmål #taktogtone #skikkogbruk #nrk #nyheter #oppførel

dagbladet

I Spania ønsker flere og flere innbyggere at turister uten folkeskikk ikke skal besøke landet.

NRK melder om bråk, sykehus innleggelser og fyll. Lokalbefolkningen på øyene Ios og Kos fortviler over rike bortskjemte ungdommer som invaderer øyriket.

Ingen opplæring i takt og tone

Ingen ønsker at sine kjære skal traske rundt med spritflasken i hånden, en blåveis på øyet og predike usømmelig gloser til sine omgivelser. Men når hverken skole, foreldre eller nærmiljø har tatt seg bryet med å sette av tid til en samtale om livets gode folkeskikk, er resultatet gjerne ikke så overraskende.

Stor verdi i livet

Jeg opplever at folk flest syntes at god folkeskikk er viktig.  Det er disse trafikkreglene for sosialt samvær som ofte har stor verdi i arbeidsliv, kjærligheten, vennskap og ved de sosiale sammenkomster. Allikevel trasker man ut i livet uten noen garanti for å ha fått med seg kjøreregler om den gode dannelse.  Det kaller jeg risikosport.

I hverdagen man trenger det mest

Det er ikke bare ved konfirmasjoner, bryllup og de store jubileer man skal ta frem huskelappen på hvordan man skal oppføre seg. Det er i dagliglivet man trenger dem mest. Trolig trenger man det spesielt mye når man skal omgås nye kulturer.

Ungdom verst på ferieøyene

Jeg ønsker ikke å være den som vifter med pekefingeren.  Ungdom er mer perfekte enn noen gang når det gjelder å dyrke utdanning, sport, fritidsinteresser og samfunnsengasjement.  Når det gjelder den gode takt og tone får deler av den yngre voksne befolkning stryk karakter. Jeg kan ikke oppi prosent tall. Det har jeg ikke dekning for. Sikkert er det også at gammel og grå årgang tidvis mangler korrekt holdning. Men nå snakker vi om ferieøyene i Middelhavet. Her er det tydelig flere ungdommer som svinger høyre «slegga» enn pensjonister som svinger stokken.

Trengs økt fokus på skikk og bruk

Det trengs økt fokus på de sosiale trafikkregler i livet. Vi har «skikk og bruk-kurs for kjøredoning og båter». Burde man tilby et skikk og bruk-sertifikat for alle dem som ønsker å lære seg mer om samfunnets smøremiddel i motoren?

Vil fjerne turister uten folkeskikk

Et skikk og bruk kurs som gir en innføring i holdninger, verdier og regler vil kunne gi et fortrinn for dem som skal dyttes ut fra gutte- og jenterommet hjemme, og begi seg ut på livets vandring.  Noe må gjøres så vi ikke blir jaget hjem fra ferieparadisene. På Mallorca protesterer innbyggerne allerede mot turismen mangel på folkeskikk.

 

Reidar B. Helliesen

Reklame