Den viktigste form for skikk og bruk påvirkning i dag er kanskje skikk og bruk-skiltene

Trodde du ikke at skikk og bruk regler er noe du blir omgitt av til daglig? At det ikke er en del av ditt daglige liv? Tro om igjen. Over hele Europa florerer det av skikk og bruk skilt som prøver å få deg til å oppføre deg slik de vil. Skikk og bruk regler er smøremidlet i samfunnet. Det er oljen i motoren.

God takt og tone-skilt finner du over alt. På bussen, toget, i butikken, shoppingsenteret, restauranten, teateret, flyet, i kirken og i parkene.

Årets ferie inkluderte et utenlandsopphold. For den observante var det en jungel av artige skilt å legge merke til.

etikette11web

Kirken er åpen for alle, men vis hensyn. Dekk deg til.

Legg skytevåpenet hjemme

I en butikk i Bratislava ble man gjort oppmerksom på at man ikke har anledning til å medbringe skytevåpen. Det kan virke som skytevåpen er like vanlig som iskrem og sykkel, som heller ikke er tillatt her.

etikette8web

Ikke spis mat og drikke på t-banen. Det blir fort søl og andre passasjerer kan bli irritert på din mangel på dannelse.

etikette7web

På t-banen er det satt opp skilt der eldre, foreldre med små barn, gravide, syke skal gis prioritet når de kommer. Man kan selvsagt sitte hvor som helst når det ikke er trengende grupper på toget.

etikette6web

pent skilt med nyttig opplysninger og med skikk og bruk-skilt nederst.

etikette5web

Det er kanskje selvfølgelig. Men det er alltid noen som ikke vet, ikke forstår. Derfor er det viktig med skilt som forteller hva man har anledning og ikke anledning til å gjøre i en park.

etikette4web

Wien har vakre parker. De vil de gjerne beholde trygge og vakre. Da syntes det fornuftig at man må vise hensyn.

etikette3web

Ikke tråkk på gresset og hold hunden i bånd er mer velkjente symboler i Norge.

etikette2web

Her passer damen på at folk leverer fra seg sekker, frakker og andre ting som det ikke passer seg å medbringe inn i salen.

etikette1web

I Wien vil man selvsagt få med seg litt opera, ballett og klassisk musikk. Her var det et tydelig skilt om at paraplyer, vesker, sekker, frakker og mobiltelefoner ikke skulle medbringes i salen.

etb

Selv på flyplassens rullebånd trengs det å opplyses om at man holder seg til siden og slipper andre forbi. et velkjent problem også i Norge. Unngå bruk av mobiltelefoner når du suser frem på rullebåndet. Det kan lett bli ulykker.

 

 

Reklame