Koronavirus bør gi nye hilseregler

 I en tid der viruset sprer seg som brann i tørt gress vil det stride mot den sunne fornuft å hilse på måter som forsterker spredningen. Den gode takt og tone skal og har alltid hatt til hensikt å tilpasse seg samfunnet.

Da jeg giftet meg var det den naturligste ting av alt å vise respekt, vennlighet og takknemlighet ved å håndhilse og bukke med et smil. Hva skjer nå?

Lær deg å bukke og smile

Alternative hilsener må umiddelbart innføres. Jeg vil anbefale et vennlig nikk/bukk kombinert med et smil. Alternativt kan et klapp på skulderen gjøres der det er naturlig. En annen mulig hilsen er å vinke med hånden.  Det viktigste med en hilsen er å vise respekt, vennlighet og imøtekommenhet. Det kan utøves på flere måter.

Ble fornærmet

En dørselger ville hilse på min hustru i dag. Hun avviste håndhilsen. Det ble ikke godt mottatt. Da tenker jeg at det er selgeren som har et problem og ikke min hustru. Slik viruset sprer seg nå vil det det ikke være lenge før en håndhilsen kan bli oppfattet som direkte uhøflig.

Hvor skal man gjøre av hendene sine? Kan man håndhilse i disse koronatider? Nei det skal du ikke gjøre.

 

Bør offentligheten fremme andre måter å hilse på?

I en verden der virus og bakterier sprer seg stadig raskere kan det være fornuftig om Norge som nasjon bør vurdere å likestille og innføre andre hilsemåter som viktige supplement til håndhilsen.

Andre forslag er:

  • At vi bukker og bøyer overkroppen mot hverandre som f.eks. i Japan.
  • Å ta seg til hjertet med hånden blir brukt i enkelte arabiske land.
  • Ta hånden opp til hodet med samlede fingre som man gjør i militæret.

Det finnes med andre ord en rekke måter å hilse på uten at det krever berøring og samtidig vise respekt og vennlighet. Det skjer en endring i verdenssamfunnet nå som jeg tror kan få varige virkninger på hva vi tenker og hvordan vi utøver vår takt og tone oven for hverandre.

er det på tide at den tradisjonrike måten å håndhilse på i den vestlige verden endres?

Les andre artikler om temaet hilsen https://skikkogbruk.wordpress.com/2013/05/10/bill-gates-hilste-feil/

Reklame